În data de 28 noiembrie 2024 Institutul National al Magistraturii și-a deschis larg porțile pentru a găzdui un eveniment special, unde pictura și muzica au adus un omagiu valorilor care ne unesc. Intitulat ”Armonii Culturale de Ziua Națională”, evenimentul a fost un prilej de a sărbători ziua de 1 Decembrie și de a celebra misiunea justiției și puterea inspirației, un prilej de reflecție asupra rolului magistraturii și de reconectare cu forța creativă a culturii și a istoriei noastre.
Invitații, reprezentanți ai principalelor instituții din cadrul sistemului judiciar, dar și ai altor profesii juridice, profesori universitari, formatori ai Institutului și auditori de justiție au fost așteptați în ambianța expoziției “Chemări” a artistei Carmen Croitoru. Momentul Marii Uniri fost marcat și de o expoziție de documente care au scris istorie, de la votarea de către Corpurile legiuitoare a legilor privind unirea Transilvaniei, Bucovinei și Basarabiei cu România, la Legea pentru înființarea Curții de Casație și Justiție (1861), Legea pentru Organizarea Judecătorească (1865) sau Codul de Procedură Civilă din 1865.
Evenimentul a fost deschis de dna judecător Simona Marcu, Directorul Institutului National al Magistraturii, care a explicat de ce Institutul a ales să serbeze în acest an Ziua Națională într-o manieră diferită, care plasează justiția la confluența istoriei, culturii și artei, semn al întoarcerii spre umanitate, valoare care trebuie să definească magistratura. I s-au alăturat d-na judecător Denisa Stănișor, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, d-na judecător Corina Corbu, Președintele Înaltei Curti de Casație si Justiție, dl Alex Florența, Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dl Prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România și dl Sergiu Fleșner, auditor de justiție, care au adresat, în aceeași cheie, mesaje de Ziua Națională a României.
Dl Cristian Anița, Directorul Arhivelor Naționale ne-a purtat într-o călătorie în care istoria și cultura s-au întrepătruns, transmițând generațiilor viitoare înțelepciunea celor care ne-au precedat, dovedind că timpul și întrebările pe care ni le punem se repetă ciclic și că uneori o privire îndreptată spre trecut poate să aducă răspunsuri neașteptate.
Muzica a umplut apoi Aula Institutului, evenimentul încheindu-se cu un recital plin de emoție, susținut de pianistul Daniel Dascălu și de violoncelistul Constantin Borodin, moment care debutat cu o primă audiție a Imnului național al Valahiei compus de Nicolas Filipesco, în anul 1855.
Am ales, din discursurile rostite cu această ocazie, câteva secvențe care surprind mesajul pe care reprezentanții sistemului judiciar și ai celorlalte profesii juridice au dorit să îl transmită: adevărata forță vine din unitate, iar unitatea se construiește zi de zi. În justiție, ea izvorăște din respectarea valorilor fundamentale – dreptate, umanitate, independență, din implicarea și dedicarea profesioniștilor dreptului:
Și pentru că muzica însoțește întotdeauna zilele de sărbătoare, vă invităm să urmăriți recitalul susținut de pianistul Daniel Dascălu și de violoncelistul Constantin Borodin în Aula Institutului, moment care debutat cu o primă audiție a Imnului național al Valahiei compus de Nicolas Filipesco, în anul 1855: