Conferinţă SUNAJUST, program de formare finanţat de Comisia Europeană în domeniul ajutorului de stat, 1 februarie 2024, Bruxelles, Belgia

SUNAJUST – Centrul de formare pentru judecătorii naţionali specializaţi în ajutorul de stat, cu sprijinul Comisiei Europene, a dezvoltat un program de pregătire în cadrul căruia instanțele naționale sunt implicate în rolul lor de „judecători europeni pentru ajutor de stat”. Proiectul se bazează pe doi piloni principali:

  • dezvoltarea materialelor de curs accesibile și captivante;
  • organizarea mai multor evenimente de pregătire adresate judecătorilor, procurorilor, judecătorilor naționali în formare și personalului instanțelor naționale din statele membre ale Uniunii Europene.

Echipa de pregătire interdisciplinară se va concentra, printre altele, asupra următoarelor teme: noțiunea de ajutor de stat conform articolului 107(1) din TFUE, conceptul de întreprindere, obligația de a menține statu-quoul conform articolului 108(3) din TFUE, conceptul de ajutor nou și ilegal, procedurile de notificare, rolul Comisiei Europene ca aplicator public al dreptului UE privind ajutorul de stat, conceptul de ajutor de minimis, excepțiile de la obligația de a notifica ajutorul nou Comisiei, rolul instanțelor naționale ca aplicatori ai regulilor UE privind ajutorul de stat, instrumentele de cooperare prevăzute de dreptul UE pentru a ajuta instanțele naționale să îndeplinească acest rol și programul de modernizare a ajutorului de stat al Comisiei.

Calendarul întregului program poate fi consultat mai jos:

Brussels conference 1 February 2024
Brussels workshop 28-29 March 2024
Berlin workshop 29-30 April 2024
Rome workshop 13-14 May 2024
Nice workshop 23-24 May 2024
Valetta workshop 30-31 May 2024
Sofia workshop 6-7 June 2024
Stockholm workshop 5-6 September 2024
Lisbon workshop 12-13 September 2024
Vienna workshop 19-20 September 2024
Luxembourg workshop 3-4 October 2024
Luxembourg conference&Study Visit 30 January 2025

Judecătorii şi procurori interesaţi să participe la primul eveniment din cadrul programului, conferinţa organizată la Bruxelles în data de 1 februarie 2024, sunt invitaţi să contacteze organizatorii la următoarea adresă de e-mail: sunajust@vub.be.

Agenda conferinţei poate fi accesată la următorul link.

Mai multe informaţii despre programul derulat de SUNAJUST cu sprijinul Comisiei Europene găsiţi aici.

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Introdu adresa de email si selecteaza categoria de anunturi .

Sari la conținut