Institutul Naţional al Magistraturii anunţă organizarea, în data de 28 ianuarie 2025, în format online, în intervalul 14:00-16:00, a unei mese rotunde dedicată protecţiei drepturilor fundamentale în cadrul procedurilor judiciare transfrontaliere – provocări şi oportunităţi în utilizarea instrumentelor alternative la mandatul european de arestare.
Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului EPHESUS – „Promovarea drepturilor fundamentale în perioada (post)pandemică în cadrul procedurilor transfrontaliere”, cofinanţat de Uniunea Europeană şi implementat de un consorţiu care include universități europene, institute de cercetare și firme de consultanță din Grecia, Spania, Portugalia, Bulgaria și România, proiect susţinut de INM. https://eustrategies.eu/epheus-promoting-fundamental-rights-in-post-pandemic-times-in-cross-border-proceedings/
Acesta îşi propune îmbunătățirea utilizării mandatului european de arestare, cu protejarea drepturilor procedurale fundamentale ale persoanelor, între rezultatele asumate fiind crearea unei comunităţi naționale de practicieni, ce va acţiona ca platformă de dezbateri privind provocările legate de drepturile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare transfrontaliere, cu scopul de a îmbunătăți înțelegerea drepturilor fundamentale în contextul cooperării transfrontaliere prin schimb de experiență și de bune practici.
La această activitate INM urmează să propună participarea a 6 judecători specializaţi în materie penală şi procurori.
Magistraţii interesaţi să participe sunt rugaţi să completeze, până la data de 20 ianuarie 2025, formularul de candidatură disponibil aici.
Activitatea se va desfăşura în limba română.
În cadrul aceluiaşi proiect, va fi organizată la Bucureşti, în luna februarie 2025, o dezbatere față în față pe aceeași temă, care se va desfăşura exclusiv în limba engleză, deschisă participării magistraţilor români, celor din Spania, Portugalia, Bulgaria și Grecia. Având în vedere că la evenimentul din luna februarie vor fi invitaţi cu prioritate participanţii la masa rotundă organizată în 28 ianuarie 2025, buna cunoaştere a limbii engleze constituie un avantaj.