EroMed Justice – INM / Masă rotundă privind programele de formare în domeniul cooperării judiciare în materie penală (Practice sharing on the development of curricula on international judicial cooperation by judicial training institutes), Bucureşti (INM), 8-10 martie 2022

În perioada 8-10 martie 2022, a fost organizată la București (INM) o masă rotundă având ca obiective schimbul de bune practici între instituţiile de formare judiciară ale statelor din regiunea mediteraneeană, în ceea ce priveşte dezvoltarea de programe de formare în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, precum şi consolidarea sinergiilor cu Rețeaua Euro-Arabă de Formare Judiciară (EAJTN).

La evenimentul organizat de Programul EuroMed Justice, în colaborare cu Institutul Național al Magistraturii au fost prezenți înalţi reprezentanţi ai școlilor şi instituţiilor de formare judiciară din Algeria, Egipt, Iordania, Maroc, Liban, Palestina, Tunisia, Belgia, Bulgaria, Grecia, Italia, Portugalia, Spania şi România, Rețelei Euro-Arabe de Formare Judiciară, Academiei de Drept European (ERA), Institutului European de Administrație Publică (EIPA), Agenției Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL) şi Sustainable Criminal Justice Solutions Europe.

Masa rotundă a debutat cu prezentarea cadrului legislativ naţional şi european în domeniul cooperării judiciare în materie penală, fiind subliniate rolului autorităţilor centrale şi al instanţelor naţionale în aplicarea diferitelor instrumente de cooperare, prezentările fiind urmate de discuţii privind aplicarea în practică a instrumentelor de cooperare judiciară în materie penală.

Evenimentul – organizat în premieră în acest format – a prilejuit, în continuare, un schimb de informaţii consistent şi util între participanţi cu privire la organizarea instituţiilor de formare reprezentate şi programele oferite în acest domeniu, atât în pregătirea iniţială a viitorilor judecători şi procurori, cât şi în cadrul formării continue. De asemenea, au fost evidenţiate modele de formare şi bune practici identificate în cadrul programelor implementate la nivel naţional şi european.

În cea de-a treia zi a evenimentului, participanții au participat la o vizită de studiu în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, ocazie cu care au fost prezentate mai multe studii de caz care implică cooperarea internațională, inclusiv echipe comune de anchetă.

Evenimentul organizat la Bucureşti va fi continuat cu o masă rotundă organizată de Programul EuroMed Justice în colaborare cu Institutul de Formare Judiciară din Belgia.

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Introdu adresa de email si selecteaza categoria de anunturi .

Sari la conținut