Imbunatatirea standardelor de calitate in domeniul formarii initiale a magistratilor reprezinta una dintre principalele preocupari ale Institutului National al Magistraturii. Pentru ca acest deziderat sa poata fi atins, identificarea sistematica a nevoilor de formare si, in consecinta, a obiectivelor de formare initiala apar ca esentiale.
Prin obiectivele specifice departamentului de formare initiala se urmaresc: adaptarea programelor de formare initiala la nevoile sistemului, asigurarea caracterului unitar al formarii initiale pentru toti auditorii de justitie, diversificarea si adaptarea metodelor de formare utilizate in cadrul formarii initiale si dezvoltarea componentei internationale a activitatii de formare initiala.
Formarea in cadrul INM urmareste crearea si dezvoltarea, in ceea ce ii priveste pe auditorii de justitie, a urmatoarelor:
interpretarea si aplicarea dreptului in mod uniform;
stapanirea nu doar a normelor de drept ci si a tehnicilor specifice profesiei de magistrat;
existenta unei constiinte a apartenentei la profesie;
existenta unei deschideri internationale asupra dreptului;
existenta unei formari complete, pluridisciplinare;
existenta unei formari unitare;
existenta unei formari generalizate.
Formarea initiala in cadrul INM are un caracter preponderent practic.
Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie este de 2 ani.
Activitatea de formare initiala se deruleaza conform prevederilor Regulamentul Institutului Naţional al Magistraturii, din 25.05.2023.
Programul de formare initiala a auditorilor de justitie se aproba anual de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea INM. Formarea initiala alterneaza perioade de pregatire la sediul INM cu perioade de stagiu la instante, parchete si alte institutii.
Stabilirea domeniilor de formare initiala se face anual pe baza numarului de locuri de auditori de justitie stabilite Hotarare a Plenului CSM, necesitatile sistemului justitiei, rezultatele consultarii personalului de instruire, a magistratilor, a partenerilor acestora, a conducatorilor de instante si parchete unde au fost repartizati absolventii INM, rezultatele evaluarii programului de formare initiala din punctul de vedere al auditorilor de justitie şi al personalului de instruire, precum şi obiectivele strategice ale INM.
Dupa primul an de cursuri, auditorii de justitie opteaza, în ordinea mediilor si în raport cu numarul posturilor, pentru functia de judecator sau procuror.
La finalul celor doi ani de formare initiala auditorii de justitie sustin examenul de absolvire, in urma promovarii caruia sunt numiti judecatorisi procurori stagiari. Durata perioadei de stagiatura este de 1 an. La finalul acesteia magistratii stagiari sustin examenul de capacitate. Promovarea examenului de capacitate determina numirea acestora in functia de judecator, respectiv procuror.
Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.
Introduceți adresa de email și selectați categoria de anunturi .
Instrumente de accesibilitate