Forumul judges@europe, organizat de Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) şi Institutul Internațional de Justiție Penală și Drepturile Omului din Siracusa, Italia, în 18-21 noiembrie 2024

Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) are onoarea de a invita judecătorii din Uniunea Europeană la cea de-a treia ediție a forumului judges@europe, care va avea loc în perioada 18-21 noiembrie 2024, la Institutul Internațional de Justiție Penală și Drepturile Omului din Siracusa, Italia.
Cea de a treia ediție a forumului, care a debutat în anul 2022, continuă să se bazeze pe concluziile Consiliului Uniunii Europene „Stimularea formării profesioniștilor din domeniul justiției” din 8 martie 2021 şi se va axa pe tematica imparţialităţii.

Astfel, prezentările şi discuţiile vor evidenția decizii ale CJUE și ale CEDO pentru a ajuta participanții să facă distincția între independența și imparțialitatea internă și externă. Vor fi abordate, de asemenea, teme privind egalitatea armelor și modul în care procedurile contradictorii pot fi asigurate în anumite cazuri, în special atunci când probele sunt reprezentate de documente confidențiale sau sensibile. Discuțiile în cadrul focus-grupurilor vor evalua efectul pe care inteligența artificială și tehnologia îl au asupra imparțialității judecătorului, riscurile pe care trebuie să le înfrunte judecătorii ca membri ai societăţii şi modalitatea în care acestea se pot repercuta asupra aparenței de imparțialitate, precum şi felul în care mass-media și opinia publică pot influența judecătorii în deciziile lor.

Participarea este deschisă judecătorilor naționali din statele membre ale UE (cu excepția Danemarcei), indiferent de specializare sau de anii de experiență, prin intermediul formularului de candidatură disponibil aici

Similar ediţiilor anterioare, discuţiile din cadrul forumului se vor desfăşura conform regulilor Chatham House pentru a asigura un dialog sincer și deschis.

Înscrierea se realizează exclusiv prin intermediul formularului electronic de mai sus, termenul limită fiind 30 august 2024 16:00 CEST (17:00, ora RO).

Selecţia finală în vederea participării va fi realizată prin tragere la sorți, cu asigurarea reprezentativităţii în funcţie de naționalitatea, sexul și vechimea în profesie.

Important: Judecătorii care au participat la prima (2022) și a doua ediție (2023) a forumului nu sunt eligibili pentru o nouă participare.

Limbile de lucru ale forumului sunt engleza și franceza, cu asigurarea interpretării simultane.

Participanții sunt așteptați să sosească luni, 18 noiembrie, până la ora 17:00, iar întoarcerea va avea loc joi, 21 noiembrie, dimineața.

Costurile de participare sunt suportate de EJTN, conform politicii financiare proprii, care poate fi consultată aici.

Mai multe informaţii privind condiţiile de participare sunt disponibile pe site-ul dedicat: https://judgesateurope.ejtn.eu/

Agenda va fi comunicată participanților selectați într-o etapă ulterioară.

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Institutul National al Magistraturii

Introduceți adresa de email și selectați categoria de anunturi .

Sari la conținut