”Împreună în folosul justiției. convorbiri interprofesionale în scopul consolidării formării tinerilor practicieni” – masă rotundă organizată de Institutul Național al Magistraturii, Uniunea Națională a Barourilor din România și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților

Institutul Național al Magistraturii (INM), Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA) au organizat azi, 12 februarie 2024, o masă rotundă cu tema: ”Împreună în folosul justiției. Convorbiri interprofesionale în scopul consolidării formării tinerilor practicieni” la care au participat magistrați, formatori, profesori universitari și avocați.

Întâlnirea, moderată de Directorul INM, d-na judecător Simona Camelia Marcu, și-a propus să încurajeze dialogul, schimbul de experiență și de bune practici între profesiile reprezentate, să promoveze exprimarea, înțelegerea și acceptarea unor perspective profesionale diferite, dar și să identifice modalități concrete de colaborare în vederea asigurării unei formări profesionale interdisciplinare de calitate a profesiilor din domeniul juridic.

Cadrul discuțiilor și principalele repere au fost stabilite în discursurile susținute de reprezentanți de marcă ai celor două profesii: d-na judecător Denisa-Angelica Stănișor, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, dl avocat Traian Briciu, Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România și dl avocat Dan Oancea, Directorul Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților. Poziții și propuneri interesante au venit și din partea altor participanți la întâlnire: d-na Cătălina Sîntion, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, d-na Liana-Nicoleta Arsenie, Președintele Curții de Apel București, d-na Dana-Cristina Gîrbovan, Președintele Curții de Apel Cluj și dl Prof univ dr. Valeriu Stoica, avocat.

Întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a activităților derulate împreună și a contextului de colaborare actual, fiind identificate o serie de aspecte asupra cărora părțile implicate își propun să se concentreze în viitor în ceea ce privește formarea inițială și formarea continuă a judecătorilor, procurorilor și avocaților și colaborarea dintre aceste profesii.  Discuțiile au relevat importanța demersului și au demonstrat implicarea celor prezenți în identificarea de soluții, prin asumarea principalelor direcții de acțiune stabilite, menite să asigure actului de justiție suplețea, eleganța și echilibrul pe care societatea le așteaptă. Reprezentanții instituțiilor participante își exprimă convingerea că acest demers va constitui un pas important pentru îmbunătățirea modului în care cele două profesii se raportează una la cealaltă, marcând o schimbare de paradigmă, o nouă etapă și o nouă viziune pentru un viitor clădit pe înțelegere, încredere și respect, pe colaborare și sprijin reciproc.  De asemenea, își propun să se reîntâlnească la finalul acestui an pentru a evalua stadiul implementării celor propuse și pentru a continua efortul de a identifica și dezvolta proiecte comune și de a găsi un limbaj convergent.

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Introdu adresa de email si selecteaza categoria de anunturi .

Sari la conținut