Proiectul -ACTIONES – Active Charter Training through Interaction of National ExperienceS- coordonat de catre Institutul Universitar European si finantat de Comisia Europeana

Image and video hosting by TinyPic

Institutul National al Magistraturii este partener in Proiectul ACTIONES – Active Charter Training through Interaction Of National ExperienceS, coordonat de catre Institutul Universitar European de la Florenta. Proiectul se va derula pe o perioada de doi ani, in perioada 1 noiembrie 2015 – 31 octombrie 2017. Limba oficiala de lucru a proiectului este limba engleza.

Obiective:

Proiectul ACTIONES – Active Charter Training through Interaction of National ExperienceS uneste, sub coordonarea Centrului de Cooperare Judiciara din cadrul EUI, sapte institutii academice de renume, o asociatie de judecatori europeni si noua institutii reponsabile cu formarea magistratilor si a avocatilor. Proiectul reprezinta o manifestare a convingerii ca un standard inalt si coerent de protectie a drepturilor fundamentale in cadrul UE presupune mai mult decat o simpla cunoastere a Cartei UE. Aceasta cunoastere trebuie completata prin constientizarea si deschiderea catre solutiile procedural adoptate in aceasta materie la nivelul diferitelor sisteme juridice din UE, printr-un schimb de experiente si viziuni.

Proiectul urmareste astfel sa raspunda acestor nevoi prin elaborarea unor instrumente usor de utilizat prin intermediul carora practicienii in drept sa se poata familiariza cu tehnicile de interactiune judiciara orizontala si verticala, asigurand astfel o implementare efectiva a Cartei UE si totodata, adoptarea unor remedii adecvate in cazul nerespectarii dispozitiilor sale.

Proiectul va cuprinde patru faze. Prima faza va presupune o documentare aprofundata a jurisprudentei europene si nationale care sa reliefeze problemele ivite in aplicarea Cartei UE, documentare ce va face obiectul grupurilor de lucru si care va fi inclusa in Manualul modular si in Baza de date special creata in cadrul acestui proiect. Aceste instrumente vor constitui mai departe materialul de formare in cadrul celor 12 seminarii (5 transnationale si 7 nationale) si vor fi diseminate in cadrul Conferintei transnationale finale. Cu toate ca diseminarea catre publicul larg a rezultatelor proiectului va avea loc in faza finala, fiecare dintre fazele premergatoare din cadrul proiectului vor include o componenta de diseminare.

Dezvoltarea Bazei de date si extinderea beneficiarilor seminariilor de formare fac parte din strategia de diseminare, dar in afara proiectului va functiona si platforma ACTIONES pe care coordonatorii proiectului urmaresc sa o includa pe website’ul Comisiei Europene alaturi de alte entitati transnationale si nationale interesate. Principalele categorii de beneficiari in cadrul proiectului ACTIONES sunt magistratii nationali si avocatii. Astfel, seminariile internationale ii vor avea ca participanti pe magistratii nationali din toate tarile partenere in proiect in timp ce seminariile nationale se adreseaza participantilor din tara gazda. Se estimeaza un numar de 370 de practicieni ai dreptului care vor fi formati in cadrul proiectului ACTIONES. Mai mult decat atat, instrumentele dezvoltate in cadrul proiectului (Manual, Baza de date) vor fi disponibile si dupa incheierea acestuia, crescand astfel numarul potentialilor beneficiari.

Platforma ACTIONES va contine asadar urmatoarele 4 componente principale:

• un Manual modular in materia aplicarii Cartei UE in cele 5 arii tematice prestabilite (dreptul consumatorului, migratie si azil, antidiscriminare, cooperare in materie penala, protectia jurisdictionala efectiva). Manualul va fi redactat in limba engleza si va cuprinde studii de caz, linii directive si sfaturi pentru formatori;

• Baza de date, care va centraliza toata jurisprudenta colectata in cadrul celor 5 grupuri de lucru tematice;

• sapte materiale de formare traduse si adaptate specificul national din fiecare tara care va gazdui unul din evenimentele nationale;

• raportul final al proiectului care va cuprinde metodologia de formare, permitand astfel replicarea conceptului.

Mai multe detalii legate de proiectul ACTIONES puteti obtine prin accesare link’ului de mai jos:


http://www.eui.eu/Projects/CentreForJudicialCooperation/Projects/ACTIONES/ACTIONES.aspx

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Introdu adresa de email si selecteaza categoria de anunturi .

Sari la conținut