Rețeaua Europeană de Formare Judiciară – EJTN lansează componenta programului de schimb intitulată “Schimburi regionale”. Prin intermediul acestui program se urmărește dezvoltarea încrederii reciproce dintre autoritățile judiciare aflate în vecinătatea unei granițe comune și stabilirea unei cooperări pe termen lung între practicienii din state vecine. De asemenea, programul își propune identificarea de soluții practice în cauzele transfrontaliere și crearea unor premise pentru cooperarea transfrontalieră.
Astfel, schimburile regionale sunt deschise doar magistraților care soluționează cauze transfrontaliere sau sunt implicați în soluționarea de cereri de cooperare judiciară internațională care implică statul vecin în care se va desfășura stagiul.
Într-un schimb regional, unul sau cel mult doi judecători/procurori din cadrul aceleiași instanțe/parchet pot opta să desfășoare un schimb într-o instanță/într-un parchet dintr-un alt stat membru EJTN, cu care România are graniță comună (Ungaria sau Bulgaria). Această instituție va îndeplini rolul de entitate gazdă, în vederea derulării unui program prestabilit. Sunt eligibili doar judecătorii și procurorii români care își desfășoară activitatea într-o instituție aflată la cel mult 150 km distanță de granița cu Ungaria sau Bulgaria. De asemenea, instituția gazdă trebuie să se afle la cel mult 150 km distanță de granița cu România (practic, distanța dintre cele două instituții nu poate depăși 300 km).
Obligația de a identifica instanța/parchetul gazdă revine magistraților care aplică pentru programul de schimb, aceștia având obligația de a depune, odată cu candidatura, acordul de găzduire completat și semnat de către instanța/parchetul care va găzdui schimbul. De asemenea, stabilirea perioadei, precum și a programului de stagiu se va realiza tot de magistrații care aplică, de comun acord cu instanța/parchetul gazdă.