Webinar „Violenţa de gen, omorurile arbitrare și tortura – o perspectivă criminalistică” – 24 iulie 2023, susținut de profesorul Duarte Nuno Vieira

Luni, 24 iulie 2023

Online prin ZOOM (înregistrarea este obligatorie)

10.00 – 13.00 ora Kievului /

09.00 – 12.00 ora Europei Centrale

Acest webinar se va concentra pe infracțiunile de violență de gen (agresiuni sexuale), omoruri arbitrare și tortură din perspectivă criminalistică. Accentul va fi pus pe modul în care se efectuează o investigație și pe modul de gestionare a rezultatelor în procesele judiciare. Se vor discuta protocoalele internaționale relevante (ONU) care se aplică în aceste cazuri: Protocolul de la Istanbul privind tortura și Protocolul internațional privind execuțiile arbitrare. De asemenea, vor fi analizate momentele în care se aplică legea națională și legea internațională.

Profesorul Vieira a lucrat în Ucraina înainte de invazia rusă din 2022 și a vizitat din nou Ucraina în 2023 ca parte a unei delegații ONU. Va împărtăși experiențele sale.

Expert

Profesorul Duarte Nuno Vieira este profesor de Medicină Legală, Științe Criminalistice, Etică și Drept Medical la Facultatea de Medicină a Universității din Coimbra (Portugalia).

Profesorul Vieira a fost președinte al Institutului Național de Medicină Legală din Portugalia timp de 17 ani. În prezent, este președinte al Academiei Naționale de Medicină din Portugalia, membru al Consiliului Internațional de Consultanță Medico-Legală al Comitetului Internațional al Crucii Roșii și membru al Grupului de Experți în Medicină Legală al Consiliului Internațional de Reabilitare pentru Victimele Torturii. Colaborează în mod regulat ca expert medico-legal temporar pentru Organizația Națiunilor Unite, în special pentru UN OHCHR și UNODC. Profesorul Vieira este președinte al Consiliului Consultativ Științific al Curții Penale Internaționale.

Acest webinar este găzduit prin intermediul platformei ZOOM de către Școala Națională a Judecătorilor din Ucraina. Vă rugăm să vă înregistrați în prealabil accesând acest LINK.

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Introdu adresa de email si selecteaza categoria de anunturi .

Sari la conținut