Workshopul face parte din proiectul Institutului CEELI care vizează protejarea statului de drept și întărirea independenței judiciare în Europa Centrală și de Est. Participanții vor fi judecători și avocați din următoarele 8 țări: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.
„Strategic Lawsuit Against Public Participation” (SLAPP) se referă la acțiuni legale sau amenințări cu acțiuni legale care implică un abuz de proces sau drept în probleme referitoare la exercitarea de către pârât a dreptului său la participare publică într-o chestiune de interes public. SLAPP-urile utilizează procesul judiciar în scopuri altele decât afirmarea, apărarea sau exercitarea unui drept. Ele suprimă o comunicare referitoare la o chestiune de interes public și au un efect mai larg asupra libertății de exprimare. Strategia de a utiliza acțiuni în instanță complet sau parțial nefondate împotriva jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului îi forțează să investească timp, bani și energie în apărarea lor în instanță. Devine din ce în ce mai evident că SLAPP-urile reprezintă o amenințare la adresa democrației, statului de drept, drepturilor omului și bunei funcționări a Uniunii Europene. Această conștientizare a condus la mai multe inițiative pentru a descuraja, remedia sau sancționa SLAPP-urile. În aprilie 2022, Comisia Europeană a introdus un pachet de măsuri Anti-SLAPP, inclusiv o propusă Directivă Anti-SLAPP care acoperă SLAPP-urile în chestiuni civile cu implicații transfrontaliere. Directiva propusă își urmează în prezent cursul legislativ.
Scopul formării este de a oferi participanților o privire de ansamblu asupra cadrului legal european și național care abordează cazurile de SLAPP, propunerea de directivă anti-SLAPP a UE care furnizează instanțelor și țintelor SLAPP instrumentele necesare pentru a lupta împotriva procedurilor judiciare manifest nefondate sau abuzive și principalele sale elemente (respingerea în faza incipientă a procedurii judiciare manifest nefondate, costurile procedurale, compensarea daunelor, sancțiuni descurajante și protecția împotriva hotărârilor din țări terțe), și pentru a îmbunătăți cunoștințele și abilitățile judecătorilor și avocaților pentru a gestiona eficient aceste proceduri judiciare.
Institutul CEELI va acoperi toate costurile de transport, cazare şi mese pentru deplasarea la Praga.
Judecătorii interesaţi să participe sunt rugaţi să completeze, în limba engleză, următorul FORMULAR DE ÎNSCRIERE, până la data de 20 decembrie 2023.