Manual elaborat in cadrul Proiectului JUST_2012_FRAC_AG_2755 – Cooperare judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale – potential neexplorat

Institutul National al Magistraturii si Consiliul Superior al Magistraturii au placerea de a va anunta finalizarea Proiectului JUST/2012/FRAC/AG/2755 – Cooperare judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale – potential neexplorat, care a fost co-finanțat de Comisia Europeană în cadrul politicii sale de promovare a cooperării judiciare în domeniul drepturilor fundamentale.

Proiectul a fost coordonat de Centrul pentru Cooperare Judiciară de la Institutul Universitar European din Florența (IUE) (http://www.eui.eu/Projects/CentreForJudicialCooperation/Home.aspx), în perioada ianuarie 2013 și iunie 2014 si este rezultatul unui proces de colaborare care a implicat un grup de academicieni și judecători de la următoarele instituții partenere in proiect: Curtea Suprema Administrativa din Polonia, Academia Judiciara din Croatia, Consiliul Superior al Magistraturii din Italia, Scoala Judiciara a Consiliul General al Puterii Judiciare din Spania si Asociatia Judecatorilor Administrativi Europeni impreuna cu Institutul National al Magistraturii si Consiliul Superior al Magistraturii.

Activitățile organizate în cadrul Proiectului au avut ca scop crearea unei comunitati de judecatori europeni care favorizeaza invatarea reciproca ai, atunci cand este cazul, rezolvarea in comun a problemelor.

In acest context, avem deosebita onoare de a va prezenta Manual Final elaborat in cadrul Proiectului, versiunea integrala in limba engleza, precum si adaptarea in romana a acestui manual.

Manualul include instructiuni detaliate privind utilizarea tehnicilor de interactiune judiciara disponibile in sistemul de drept european care pot fi folosite drept instrumente menite a ajuta judecatorii si practicienii in a-si consolida raționamentul juridic atunci cand se confrunta cu probleme legate de interpretarea si aplicarea drepturilor fundamentale europene. Manualul oferă un Indrumar ușor de citit pentru judecătorii naționali și practicieni cu privire la modul de a rezolva posibile dispute ce pot aparea in materia drepturilor fundamentale, cu precadere in domeniul a trei drepturi fundamentale care au constituit obiectul proiectului: principiul nediscriminarii, dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare. Consolidarea si imbunatatirea standardelor de protectie a drepturior fundamentale prin intermediul utilizarii tehnicilor de interactiune judiciara constituie unele din obiectivele primordiale ale Manualului.
Manualul in versiunea sa in limba romana constituie o adaptare a versiunii originale a Manualului in limba engleza la contextul specific al sistemului de drept romanesc (a se vedea cu precadere Anexa 1).
De asemenea, la adresa http://judcoop.eui.eu/data/?p=data, persoanele interesate pot consulta baza de date realizata in cadrul Proiectului
(http://www.eui.eu/Projects/CentreForJudicialCooperation/European%20Judicial%20Cooperation/EuropeanJudicialCooperationinFR/EuropeanJudicialCooperationinthefundamentalrightspractice.aspx) care reuneste studiile de caz colectate de catre expertii proiectului (Ghidul de utilizare al bazei de date poate fi consultat in limba engleza).

Acest site este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro. Programul Operațional Capacitate Administrativă http://www.poca.ro. Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web.

Introdu adresa de email si selecteaza categoria de anunturi .

Sari la conținut